fbpx

Van persoonlijk leiderschap naar persoonlijk ondernemerschap

door nov 1, 2023Concepts, Ondernemer0 Reacties

De term persoonlijk leiderschap is voor veel van ons geen onbekende term. Het begrip persoonlijk ondernemerschap kan echter wél vragen oproepen. Ik ontdekte deze term via het boek The Lean Startup van Eric Ries. Omdat deze term mij als multi-passionate ondernemer met meerdere bedrijven zo intrigeerde, besloot ik er een artikel over te schrijven. Over wat het begrip precies betekent en hoe ook jij vanuit persoonlijk ondernemerschap kan werken.

Zodra we het over persoonlijk leiderschap hebben, hebben we het over het leiden van jezelf: de manier waarop hoofd, hart en handen samenwerken om doelen te realiseren op elk gebied van je leven. Wanneer je in staat bent om jezelf te leiden – ben je ook in staat om een leider te zijn voor andere mensen. Dat kan tijdens je werk, binnen je gezin, als ondernemer en als leider van een community. Persoonlijk leiderschap is dus niet alleen tijdens het ondernemen of tijdens het werken in loondienst toe te passen – het is een manier van leven.

Persoonlijk ondernemerschap voor je werk én ontwikkeling

Dat is ook meteen een van de verschillen tussen persoonlijk leiderschap en ondernemerschap. Waar persoonlijk leiderschap kan gaan over leiding nemen binnen elk gebied van je leven – gaat persoonlijk ondernemerschap gerichter in op het onderdeel werk en/of ondernemerschap. De kern van persoonlijk ondernemerschap is dat je de regie pakt om je werk en je ontwikkeling in de richting te sturen die je wilt.

Persoonlijk ondernemerschap is geen eigenschap die aangeboren is. Dat betekent ook dat iedereen het dus kan aanleren om ondernemend te zijn en deze ondernemende skills kan laten terugkomen in zijn of haar werkend leven. Hoe je begint met persoonlijk ondernemerschap? Ik zet een paar tips voor je op een rij:

1. Jouw Power!

Het is een simpele tip maar o zo belangrijk binnen het persoonlijk ondernemerschap. Door je bewust te zijn van je sterkste kwaliteiten én valkuilen wordt het makkelijker om je werk en je eigen ontwikkeling te sturen in de richting die jij wilt.

Je weet namelijk hoe je jouw sterke kwaliteiten tot optimale ontwikkeling kan laten komen zodat niet alleen jij daar de vruchten van plukt, maar ook je collega’s of de werknemers en van je bedrijf. Wanneer je ook bewust bent van je valkuilen kun je eventueel hulp inschakelen van een expert of bepaalde taken uitbesteden. Maak eens een ondernemerstest, en zie ook al ben je geen ondernemer wat voor type je bent.

2. “Mag ik iets vragen?”

De tijd dat we om hulp vragen als zwakte zagen zijn voorbij. Nee, het vragen van hulp vereist kracht en zelfvertrouwen. Je kan namelijk erkennen dat je niet in alles goed bent en dat iedereen zijn eigen specialiteit of expertise heeft.

Door hulp te vragen houd je je eigen ontwikkeling niet tegen, maar geef je die de ruimte om vorm te krijgen. Met de juiste ondersteuning word je ontlast op de gebieden waar je dat nodig hebt en heb jij meer tijd om je te focussen op de kwaliteiten waarin je uitblinkt. Ik gun iedereen een coach. Iemand die je accountable houdt op je doelen is de sleutel tot succes.

3. I Am (Zen)

Als je bezig bent geweest met stap één en twee dan komt deze tip meer als een aanvulling dan een verrassing. Door te erkennen en te benoemen waar jouw kwaliteiten en valkuilen liggen ben je namelijk al bezig met die zelfreflectie.

Daarom wil ik je uitdagen om nog meer te reflecteren op jezelf. Hierdoor krijg je meer inzicht in je overtuigingen, gedachtepatronen en gedrag. Ook het toepassen van zelfreflectie helpt je jouw ontwikkeling optimaal te sturen. Dit past natuurlijk feilloos bij het persoonlijk ondernemerschap.

Hoe kun je zelfreflectie toepassen? Op tal van manieren! Een effectieve manier om te reflecteren op jezelf is starten met meditatie. Door meditatie komen je gedachtes tot rust en dat biedt ruimte om tot inzichten te komen. Voel je die inzichten ontstaan? Neem dan bijvoorbeeld na de meditatie de tijd om er een stukje over te schrijven. Dan blijven de inzichten goed hangen en kun je ze ook altijd teruglezen. Op youtube zijn er diverse meditaties te vinden die impact maken. Meditatie te zweverig? Start dan met een geluide bodyscan.

4. Kansen, kansen, kansen

Ondernemers zien kansen en mogelijkheden. Je hebt een bepaald optimisme en en groeimindset nodig om te kunnen excelleren als ondernemer, omdat je als ondernemer ook te maken krijgt met tegenslagen. Tegenslagen die je had kunnen voorkomen en tegenslagen die je niet had kunnen voorzien. Het is echter aan jou hoe je hiermee omgaat.

Het allerbelangrijkste aspect van persoonlijk ondernemerschap is in staat zijn de regie te nemen over de richting van jouw werk en jouw ontwikkeling. Dat betekent ook dat je twee dingen kan doen bij tegenslag: bij de pakken neerzitten of ontdekken waar er mogelijkheden zijn binnen de situatie. Wist je dat een aantal van de grootste bedrijven ter wereld ontstaan zijn tijdens de bankencrisis uit 2008? Denk o.a. aan bedrijven zoals WhatsApp en Slack.

Mag je dan niet balen als iets niet lekker is gelopen? Natuurlijk wel! Echter heb je de keus of je in negatieve gedachtes blijft hangen of dat je kiest voor een optimistische benadering. Hoe kan jij omdenken? Van welke op het eerste gezicht lijkende tegenslag kan jij alsnog een succes maken? Of kun je er in ieder geval een waardevolle les uit trekken? Wie weet blijkt die grote tegenslag wel een enorme blessing.

5. Start the Innovation

Het boek The Lean Startup van Eric Ries, zoals eerder genoemd in dit artikel én de reden waardoor ik de term persoonlijk ondernemerschap ontdekte, gaat voornamelijk over hoe je door middel van innovatie als bedrijf succesvol kan zijn en blijven. Eric Ries paste deze methode met veel succes toe bij bedrijven zoals Dropbox, Toyota en American Express.

Innovatief zijn en creatief zijn is een directe stap naar persoonlijk ondernemerschap. Door met een innovatieve blik naar je werk en je ontwikkeling te kijken blijf je vooruit denken. Met innovatie kun je jezelf onderscheiden. Zowel als ondernemer, werkgever én werknemer.

Met deze hacks wordt ook jij een persoonlijke ondernemer. Meer van dit soort hacks, inspiratie en enthousiasme? Volg mij op Instagram & LinkedIn. Op Instagram vlog ik dagelijks via stories over mijn leven als multi-passionate ondernemer, moeder en lifehacker