fbpx

Hoe houd je als hoogsensitief persoon de balans tussen stilte en sensatie?

door feb 22, 2023Concepts0 Reacties

Wanneer ik in de ochtend mijn laptop open, valt als eerste mijn overvolle mailbox open. Tegelijk zie ik een melding van de Telegraaf binnenkomen over een schietpartij op straat en hoor ik het geluidje van Zoom dat er een meeting bijna gaat beginnen. Ik ben echt een spin in het web en hou van reuring en drukte. Ik heb niet voor niets meerdere bedrijven.

Toch hebben al deze indrukken ook een prijskaartje. Mijn batterij is na het weekend allang niet meer opgeladen en ik merk dat ik het lastig vind om mijn sociale contacten te onderhouden. Mensen zullen wel denken dat ik boos op ze ben, omdat ik al zo lang niet heb gereageerd op hun appjes.

Hoe leger mijn batterij, hoe slechter ik de minder leuke kanten van mijn werk aan kan. Ik irriteer me veel sneller tijdens afspreken, heb weinig zin nog om op mailtjes te reageren en ik merk dat mijn creativiteit afneemt.

En dat is niet zo gek, want ik ben hoogsensitief. Informatie verwerk ik diepgaand, ik raak snel overprikkeld, maar ben ook creatief, empathisch, intuïtief en consciëntieus. Juist deze eigenschappen maken me goed in mijn werk – om multi-ondernemers verder te helpen, moet ik snel aanvoelen waar de schoen wringt.

Ik weet dat je als hoogsensitief persoon vaak de rust op moet zoeken, maar dat wil ik helemaal niet. Er is zoveel te ontdekken, er is zoveel te doen.

Je zou denken dat dit niet in het plaatje van HSP past, toch?

Twee persoonlijkheden

HSP-grondlegger en psycholoog Elaine Aron vertelt in een paar blogs op haar site over mensen die hooggevoelig zijn, maar ook behoefte hebben aan nieuwigheid en hoog scoren op HSS: High Sensation Seeking. De sensatiezoekende HSP.

Een eigenschap die je eropuit stuurt om nieuwe, intense en complexe indrukken te beleven. Alsof je leeft met een voet op het gaspedaal en een voet op de rem, schrijft ze. Het lijkt alsof er twee mensen met verschillende persoonlijkheden in je zitten die telkens maar ruzie hebben over wat je wilt doen en ervaren.  

En daar is de herkenning. Dit ben ik. Ik kan echt mopperen op mezelf, omdat ik moe word en mezelf naar een volgende afspraak moet slepen, terwijl ik daar tegelijkertijd erg graag wil zijn. Als een slavendrijver jaagt mijn sensatiezoekende zelf mijn hoogsensitieve zelf langs afspraken, etentjes, feestjes, events waarna ik dan weer dagen moet bijkomen in rust en stilte om de sensitieve kant op te laden. Echter staat mijn sensatiezoekende kant dan alweer te springen om de hort op te gaan.

Niet alleen hoogsensitief

High Sensation Seeking is een persoonskenmerk die ook niet-hoogsensitieve mensen kunnen hebben. De Amerikaanse psycholoog Marvin Zuckerman ontwikkelde in 1964 een test: de Sensation Seeking Scale. Deze meet vier kenmerken: het opzoeken van sensatie en avontuur, ervaringen en nieuwigheid opzoeken, ontremming en snel verveeld zijn.

Sensatiezoekers scoren hoog op al deze eigenschappen. Doordat ze onverschrokken en ontremd het avontuur aangaan, nemen ze veel risico. Ze ondernemen gevaarlijke sporten, zoals skydiven of bergbeklimmen, en zullen eerder drugs gebruiken en onveilige seks hebben.

Volgens Elaine Aron werkt het bij hoogsensitieve sensatiezoekers iets anders. Ja, ook zij zijn nieuwsgierig, snel verveeld en gaan graag op onderzoek uit. Maar ze zijn niet bereid om hiervoor flink wat risico’s te nemen en ze zijn ook niet zo ontremd. Als ze toch iets gevaarlijks ondernemen, dan springen ze niet zomaar in het diepe.

Hoogsensitieve sensatiezoekers denken er liever eerst goed over na en gebruiken hun observatievermogen om zelfs risicovolle ondernemingen zo veilig mogelijk te maken. Zo bestaan er volgens Aron ook hoogsensitieve brandweermannen, duikers of skiërs die met allerlei voorzorgsmaatregelen hun activiteiten zo veilig mogelijk maken. 

Voor mij was het een feest der herkenning. Nu begrijp ik waarom ik iedere keer weer nieuwe ideeën heb en deze ook graag allemaal uitvoer. 

Hoe sensatiezoekende HSP’s zich gedragen, is volgens Cooper niet alleen het product van een bepaalde aanleg en gevoeligheid, maar ook van de omgeving waarin ze leven en persoonlijke keuzes die ze maken. De een zal fysieke uitdagingen opzoeken, zoals bergbeklimmen of motorrijden, de ander wentelt zich in veiligere hobby’s en ontpopt zich tot een creatieve alleskunner. Hello to me! 

Hoewel de neiging tot het zoeken naar sensatie en nieuwigheid er al als kind inzit, slijt met de jaren wel de neiging om risico’s op te zoeken. Wat niet afvlakt, is het pijnlijke gevoel van verveling bij te weinig prikkels.

Zoeken naar wat werkt

Het is dus belangrijk om zowel met mijn sensatiezoekende als sensitieve kant rekening te houden. Hoe breng je twee zo sterk verschillende kanten van jezelf tot een gelukkig huwelijk?

Elaine Aron heeft daar wel ideeën over. In haar boek Hoogsensitieve personen in de liefde geeft ze tips hoe HSS- en HSP-partners dichterbij elkaar kunnen komen, die je ook kunt toepassen op jezelf als HSS of HSP. Het is vooral belangrijk om in te zien dat beide eigenschappen samenwerken tot een beter geheel.

Je sensatiezoeker brengt je naar leuke nieuwe avonturen en je sensitieve kant zorgt dat je veilig blijft. Die maakt dat je niet zomaar impulsief ergens induikt, maar er net wat beter over nadenkt. En misschien is het best goed voor HSP’s om eens wat te ondernemen buiten hun comfortzone en te ontdekken dat ze tot meer in staat zijn dan ze denken. Soms zullen ze echter flink op de rem moeten stappen. Nee is nee.

Het is belangrijk om beide kanten van je persoonlijkheid tevreden te houden. Ga dus op zoek naa compromissen en wees creatief!