fbpx

Heb je last van ‘een bovengrensprobleem’?

door jan 11, 2023Ondernemer0 Reacties

Maak je je wel eens zorgen over wat mensen van je denken? Geef je anderen de schuld of bekritiseer je ze? Heb je negatieve zelfpraat? Als dat zo is, weet dat je niet de enige bent. Volgens Gay Hendricks heb je dan last van wat hij noemt het ‘bovengrensprobleem’.

In zijn prachtige boek, The Big Leap, praat Gay over problemen met de bovengrens – of hoe we onszelf saboteren als we succes hebben bereikt. Je krijgt bijvoorbeeld enorme lofbetuigingen van je baas voor je werk aan een belangrijk project, maar dan verprutst je het vreselijk bij je volgende project en word je gepasseerd voor de promotie. Of spaar je het hele jaar door je vakantiedagen voor die ene droomvakantie en word je op de dag van vertrek ziek. Of maak je juist ruzie met dierbaren terwijl alles goed gaat tussen jullie. Of je verliest eindelijk die laatste vijf kilo en gaat dan op een chocolade-eetbui en voor je het weet zitten de kilo’s er weer aan. Klinkt dit bekend? Dan heb je het zogenoemde bovengrensprobleem.

Waarom we boven limieten stellen

Het lijkt gek om ons eigen geluk en succes te saboteren en toch gebeurt het vaak. De meesten van ons hebben minstens één beperkende overtuiging die ons ervan weerhoudt onze doelen te bereiken. Dus, waarom we het doen? Gay zegt dat het komt omdat een deel van onszelf bang is om echt gelukkig te zijn. Wanneer we in de buurt komen van het bereiken van wat we het meest verlangen, treden onze negatieve overtuigingen in werking We kunnen het niet tolereren dat we ons eerdere niveau van succes of geluk overschrijden.

 

heb je last van een bovengrensprobleem

Deze innerlijke thermostaat voor hoeveel geluk, succes, liefde of geld we onszelf toestaan, is geprogrammeerd in de vroege kinderjaren. Veelvoorkomende problemen met de bovengrens zijn faalangst, angst om alleen te zijn en angst om anderen te overtreffen, vooral je familie en goede vrienden. En dit soort verborgen barrières bestaan ​​op veel gebieden van ons leven.

Je hebt bijvoorbeeld je vader horen zeggen: ‘Er is nooit genoeg geld om rond te komen’, dus je hebt de overtuiging ontwikkeld dat je nooit genoeg geld zult hebben. Wanneer je het punt bereikt waarop je mogelijk genoeg geld kunt verdienen, begint je innerlijke programmering je vermogen om je doel te bereiken te saboteren. Dit zorgt ervoor dat je een onderdeel blijft van je gezin je je niet schuldig voelt omdat je iemand overtreft.

Om voorbij je bovengrensprobleem te komen en je dromen te verwezenlijken, moet je in staat zijn om je onderbewuste negatieve programmering en valse overtuigingen over jezelf te identificeren om ze te overwinnen.

6 Tekenen dat je een probleem met je bovengrens hebt

De eerste stap om je bovengrensprobleem te overwinnen, is het herkennen hoe je handelt en denkt.
Enkele tekenen van bovengrensgedrag kunnen zijn:

 

1. Je maakt je veel zorgen. Je zorgen maken over iets dat je niet kunt beheersen of veranderen is meestal een teken van een probleem met de bovengrens. Als er nu echt iets is dat je kunt doen aan de situatie waarover jij je zorgen maakt, onderneem dan positieve actie zodat je kunt stoppen met piekeren. Dit maakt ruimte vrij om verder te gaan op andere gebieden van je leven. Als je echter erkent dat jouw zorgen een patroon van de bovengrens zijn, erken het dan, voel het volledig en verwerp jouw zorgen. Je kunt een mantra zoals “Ik ben veilig” gebruiken om je zorgen los te laten. Je zou ook kunnen zeggen: “Ik sta open om te leren van mijn gedachten en gevoelens”.

2. Je beschuldigt of bekritiseert anderen. Wanneer je negatief over anderen praat, vermijd je niet alleen je pad naar succes, maar breng je dezelfde energie van schuld en kritiek over op jezelf. Je beschuldigt en bekritiseert dus uiteindelijk niet alleen de ander, maar ook jezelf.

3. Je voelt je schuldig. Schuldgevoel zorgt ervoor dat je je niet gelukkig voelt en komt voort uit de overtuiging dat je niet verdient wat je wilt bereiken. Herken wanneer je je schuldig voelt en vraag jezelf af waarom. Kom tot de kern van je schuldgevoel door na elk antwoord te blijven vragen ‘Waarom?’. Zeg dan tegen jezelf dat je het waard bent en dat je je succes verdient.

4. Je twijfelt aan jezelf. Zeggen “Ik weet niet of ik het kan” is dé manier van je ego om je te beschermen tegen iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan en waar je mogelijk niet in slaagt. Het komt voort uit het geloof dat je zult worden beoordeeld als je faalt (of als je slaagt!), dus je beoordeelt jezelf voordat iemand anders dat kan. Als je het gevoel hebt dat er twijfel in jezelf opkomt, ga dan een verbintenis aan om in je volledige potentieel te leven. Zeg tegen jezelf: “Ik heb het vermogen om alles te creëren wat ik wil.”

5. Je wordt ziek. Ziek worden als alles goed gaat, is een klassiek teken van een bovengrensprobleem. Of het nu iets kleins is zoals een verkoudheid of iets wat erger is, ziekte is de manier van je lichaam om je onderbewustzijn te helpen je in je comfortzone te houden. Neem de volgende keer dat je ziek bent de tijd om uit te rusten en na te denken over welk potentieel geluk of succes je probeert te doorbreken.

6. Succes gooi je weg. Het is een veelvoorkomend gedrag van mensen met een bovengrensprobleem om succes binnen handbereik te hebben en vervolgens alles weg te gooien. Of je nu alleen maar afvalt om eetbuien te krijgen en de kilo’s terug te krijgen, of te veel drinkt tijdens een werkfeest en jezelf uiteindelijk in verlegenheid brengt, dit soort gedrag zorgt ervoor dat je niet je volledige potentieel ervaart.

11 Manieren om beperkende overtuigingen en gedragingen te overwinnen

Als je vastzit in je comfortzone, zijn hier enkele manieren om je bovengrensprobleem te doorbreken en je dromen te verwezenlijken:

1. Wees een waarnemer. Bewustwording is de eerste stap naar het overwinnen van een bovengrensprobleem. Begin met het observeren van je bovenste beperkende gedachten en gevoelens. Als je je bijvoorbeeld angstig voelt, ga dan bij dat gevoel zitten. Bepaal vervolgens welke positieve gedachte je probeert door te breken. Let vooral op jouw bovengrensgedachten en -gevoelens als het goed gaat.

2. Verander je patronen. Je kan jezelf overgeven aan een van de zes bovengenoemde beperkende gedragingen of je kan jouw eigen, unieke manieren hebben om jouw geluk en succes te saboteren. Als je eenmaal bekend bent met je bovengrenspatronen door observatie, schrijf ze dan op. Veroordeel ze niet. Bedank ze gewoon dat ze je veilig hebben gehouden en zeg dan: “Ik laat mijn verouderde beperkende overtuigingen en patronen los zodat ik kan groeien.”

3. Stop met negatieve zelfpraat. Negatieve zelfpraat is een vorm van zelfsabotage. Als je merkt dat je iets negatiefs over jezelf zegt, draai het patroon dan om door het op te volgen met een compliment. Als je bijvoorbeeld zegt: “Ik kan nooit afvallen”, verander het patroon door te zeggen: “Dat is in het verleden. Ik verlies nu gemakkelijk en moeiteloos gewicht.”

4. Focus op je sterke punten. Wanneer je je concentreert op de acties, doelen en prestaties van andere mensen, ben je niet in staat om je eigen unieke gaven te eren. Wanneer je merkt dat je iemand anders probeert na te bootsen, breng dan je focus terug naar jezelf. Kies een persoonlijke kracht en maak vervolgens een plan om deze te gebruiken om te bereiken wat je maar wilt. Je kan jouw plan in je dagboek schrijven of schrijf een echt businessplan voor het bereiken van je toekomstige geluk.

5. Werk aan je zelfbeeld. Eigenwaarde is een hoeksteen van een goede gezondheid, en het beste is dat je eigenwaarde geen afbreuk doet aan het zelfrespect van anderen. In feite kan het verbeteren van je zelfrespect, het zelfrespect van anderen vergroten. Het zal je ook helpen om mensen aan te trekken die op jou lijken en je steunen.

6. Gebruik affirmaties. Dagelijkse bevestigingen kunnen je zelfvertrouwen een boost geven, wat je dan ook weer helpt om voorbij je bovengrensprobleem te komen. Je kunt zeggen: “Ik geef mezelf toestemming om mijn doelen te bereiken”, of: “Ik geloof sterk in mijn vermogen om succes aan te trekken.” Of maak je eigen affirmaties. Zeg ze elke dag voor een spiegel of neem ze op in je dagelijkse meditatie. Je kunt ook de ‘ultieme succesmantra’ van Gay gebruiken. Elke ochtend voordat je opstaat en elke avond voordat je gaat slapen, zeg je een minuut of twee tegen jezelf: “Ik breid elke dag uit in overvloed, succes en liefde, terwijl ik de mensen om me heen inspireer hetzelfde te doen.” Onthoud dat het onderbewustzijn het grootste deel van ons bewuste gedrag controleert. En het woord “uitbreiden” is een woord waar het onderbewustzijn niet tegen kan opdringen! Daarom is deze mantra zo krachtig.

7. Schuld vrijgeven. Schuldgevoel is het gevoel iets verkeerd te doen. Schuldgevoelens rond geluk en succes komen vaak voort uit verwonding uit de kindertijd. Om schuldgevoelens los te laten, oefen je het gedrag en de emoties die het tegengif zijn voor je verwonding. Als je je bijvoorbeeld schuldig voelt dat je niet genoeg voor je moeder doet en je daarom haar liefde onwaardig voelt, oefen dan zelfliefde en zelfacceptatie. Je kunt dit doen door middel van rituelen zoals een liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie en het beoefenen van regelmatige zelfzorg.

8. Stel grenzen. Bij het aanpakken van een bovengrensprobleem kunnen vrienden en familie dingen zeggen of doen die je tegenhouden. Het is belangrijk om te onthouden dat jij de norm bepaalt voor hoe anderen je behandelen. Vertel ze de waarheid over hoe hun woorden en daden invloed hebben op jou. Zeg dat je niet bereid bent om negatieve opmerkingen over je doelen of successen te horen. Als je niet rechtstreeks met iemand kunt praten die je saboteert, schrijf dan je gevoelens op in een dagboek. Wat je ook doet, verontschuldig je niet voor je geluk of succes! Mogelijk moet je ook de hoeveelheid tijd die je met bepaalde mensen doorbrengt, beperken totdat je jouw bovengrensprobleem hebt overschreden. Realiseer je dat je sommige mensen (vooral energievampiers) kunt teleurstellen of boos maken. Leer daarmee om te gaan.

9. Sta open om te ontvangen. Vrouwen zijn traditioneel gevers. Om ergens een hoog niveau van succes te behalen, moet je openstaan ​​om te ontvangen. Soms kan dat betekenen dat je om hulp vraagt. Andere keren kan het betekenen dat je tijd voor jezelf moet nemen om een ​​vaardigheid te ontwikkelen, zodat je het vertrouwen hebt om je doelen na te streven. Wanneer je in de ontvangende modus bent, neem dan de tijd om die energie op je cellen te laten inwerken

10. Dankbaarheid uiten. Dankbaarheid maakt expansie mogelijk. Als je dankbaar bent voor wat je nu hebt, trek je meer van waar je dankbaar voor bent naar je toe. Dus als je dankbaar bent voor het geld dat je op de bank hebt, trek je meer financiële rijkdom aan. Bovendien tonen onderzoeken aan dat mensen die dagelijks dankbaarheid beoefenen hogere niveaus van alertheid, enthousiasme, vastberadenheid, oplettendheid en energie rapporteren dan degenen die dat niet doen – allemaal eigenschappen die je kunnen helpen een bovengrensprobleem te overwinnen…

11. Lachen. Iedereen ervaart tegenslagen bij het aanpakken van bovengrensproblemen. Erom lachen met een goede vriend kan therapeutisch zijn. Zorg ervoor dat het een echte vriend is die je bijstaat en die er zal zijn als je je dromen waarmaakt.

 

Het overwinnen van een bovengrensprobleem is niet iets eenmaligs. Het is een reis en je bent altijd precies waar je moet zijn. Terwijl je je tolerantie voor geluk en succes blijft vergroten, moet je onthouden dat je door dit te doen hoogst mogelijke service verleent aan iedereen om je heen. Wanneer je meer vreugde ervaart, maak je de wereld een meer vreugdevolle plek.