fbpx

4 Effectieve timemanagement strategieën voor multipassionates

door mei 31, 2022Mijn bedrijven, Ondernemer0 Reacties

Heb jij ook iedere keer te weinig uren in een dag, omdat je zoveel diverse projecten, ideeën en startups hebt? Ben je net zo’n multi-passionate als ik? Dan hoef ik jou niet te vertellen dat tijd het meest waardevolle hulpmiddel is. Effectieve timemanagement komt hierbij om de hoek kijken!

Tijdens een telefoontje ook even snel je mail checken of tijdens het koken ook even snel de was opvouwen. Aan multi-tasken ben je gewend en je neemt vaak te veel hooi op je vork.

De sleutel tot het zijn van een succesvolle multi-ondernemer is het vermogen om je workflows te organiseren en groots te denken terwijl alle ballen in de lucht blijven.

Er zijn talloze tools die je hierbij kunnen helpen. Zelf ben ik fan van Trello, maar deze tool had mij niet geholpen als ik geen verandering van binnenuit had doorgemaakt. Hoewel technologie nuttig kan zijn, is de enige echte manier om jouw tijd beter te beheren en jouw doelen te bereiken, het ontwikkelen van nieuwe gewoonten en strategieën. Ik heb er een paar die mij helpen op een rij gezet.

1. De Pomodoro-methode: kleine pauzes voor grote resultaten
Deze techniek, genoemd naar de tomaatvormige timer die door de oprichter van het systeem wordt gebruikt, werkt volgens het concept van micro-breaks. Zelfs als jij iemand bent die lang focus kan behouden, zal je op den duur merken dat je zonder rust gaat dwalen en stil komt te staan. Onderzoek toont aan dat de aandacht spanne en concentratieniveaus drastisch toenemen op cyclische schema’s – periodes van intense sprintactiviteit, onderbroken door korte pauzes.

Hoe je dit dan toepast?
Start met een sprint van 25 minuten, gevolgd door een pauze van 5 minuten en herhaal deze cyclus vervolgens vier keer. Neem dan een langere pauze van tussen de 15 en 30 minuten om je voor te bereiden op de volgende groep Pomodoro-cycli.

Kijk tijdens werksprints niet naar je telefoon of sociale media, sta niet op voor koffie en praat niet. Als het tijd is voor een pauze, sta dan fysiek op en verwijder jezelf van je werkplek.

2. Mind map: Visualiseer je doelen
Als vrouwelijke ondernemers kunnen we gemakkelijk vertrouwen op onze kracht voor creativiteit en visualisatie. Het omzetten van die visuele beelden in bedrijfsprocessen kan moeilijk zijn zonder de hulp van mindmapping.

Een mindmap is een diagram dat begint vanuit een centraal onderwerp en zich verder ontwikkelt als een boomstructuur. Je brengt zo alle aspecten die een relatie hebben met het onderwerp in kaart. Ze kunnen bloemrijk en artistiek zijn, of rigide en lineair, maar hoe dan ook, mindmaps geven een gemakkelijk te begrijpen, visueel overzicht van grote conceptuele doelen en de stappen die nodig zijn om ze te bereiken.

Mindmapping kan als krachtig middel worden ingezet voor timemanagement. Wil je bijvoorbeeld de komende tijd aan de slag met blogs? Schrijf alle ideeën op die in je opkomen zodat je ze later onder een categorie kan hangen. Voeg bij ieder idee notities toe terwijl je ze binnen enkele minuten toewijst aan een teamlid. Zit er een nieuw project aan te komen die je gaat organiseren? Maak een lijst met onderdelen van het project en hang hier alle to-do’s aan zodat je direct overzicht krijgt en weet wat er moet gaan gebeuren. Voor beide is Trello een hele handige tool om te gebruiken!

Mindmapping kan voor een groot aantal doelen worden gebruikt en is een snelle, efficiënte en effectieve manier om een enorme hoeveelheid informatie te ordenen.

3. Voorkom afrondingsbias
Ga jij ook zo lekker op het afstrepen van taken? Van nature hunkeren de hersenen naar de voldoening die gepaard gaat met het doorstrepen van items van de dagelijkse takenlijst. Dit kan alleen wel de afrondingsbias triggeren. Wat we daarmee bedoelen? Het fenomeen dat mensen ertoe aanzet om onbewust eenvoudigere taken aan te pakken zodat je snel het geluk van afvinken kan ervaren.

Structureer je takenlijst op een manier die rekening houdt met de afrondingsbias. Overweeg om eerst een gemakkelijke taak te doen om momentum op te bouwen en om jouw innerlijke behoefte te bevredigen door een vinkje aan jouw lijst toe te voegen. Draag dan dat momentum over naar de tweede taak – wat de meest vreselijke, moeizame klus van de dag zou moeten zijn met de grootste kans dat je het uitstelt. Dit geeft je de beste kans om iets belangrijks en moeilijks te doen terwijl je nog fris bent.

4. Maak tijd om te leren
Het lijkt misschien wat gek om tegen multi-passionates, die al moeite hebben om te jongleren met hun toch al overvolle werklast, te zeggen dat ze tijd moeten maken om te leren. En toch doe ik het. Een van de beste manieren namelijk om je productiviteit te verhogen, is door het opdoen van nieuwe kennis. Van SEO tot community building en van dieren verzorgen tot aan uien kweken, er zijn talloze online cursussen die gratis of tegen zeer lage kosten beschikbaar zijn.

Er is geen wondermiddel dat je een meer georganiseerde en efficiënte ondernemer kan maken. Het beheren van jouw kostbare tijd komt neer op het maken en doorbreken van gewoontes. Verdeel jouw werk in verteerbare brokken, wees je bewust van jouw takenlijst en vergeet niet om de tijd te nemen om te leren. Het draait allemaal om elke dag kleine veranderingen aanbrengen.