fbpx

Upgrade jouw productiviteit met WhatsApp business

door mei 12, 2022Mijn bedrijven, Ondernemer0 Reacties

Geen berichten meer over het hoofd zien, persoonlijke en overzichtelijke communicatie met jouw klanten, extra sales door het direct kunnen linken naar jouw producten en diensten en nooit meer een vraag 2x beantwoorden. Dat klinkt toch als muziek in de oren? Upgrade jouw productiviteit met WhatsApp business!

WhatsApp business

Wat is nu eigenlijk WhatsApp Business? Het is een aparte app voor zakelijke gebruikers die het willen gebruiken als een contactpunt voor klanten. De WhatsApp business app biedt bedrijven allerlei extra mogelijkheden zoals het plaatsen van bestellingen of het kopen van producten, gebruik van labels en de mogelijkheid om snel standaard antwoorden te versturen.

Het instellen van WhatsApp business is een fluitje van een cent. Download de app ‘WhatsApp Business’ in de Google Play Store of de App Store.

 

whatsapp-business

Zodra de app is geïnstalleerd en je akkoord bent gegaan met de servicevoorwaarden van WhatsApp en het privacy beleid, dien je jouw telefoonnummer te verifiëren. Via dit nummer kunnen jouw klanten je voortaan bereiken via WhatsApp.

Tip; gebruik het vaste nummer van jouw bedrijf of koop een gratis simkaart via lebara zodat je dat nummer alleen kan gebruiken voor WhatsApp Business.

Je kunt bij deze verificatie kiezen om te bevestigen per sms, maar bij een vast nummer is het aan te raden ervoor te kiezen om de code doorgebeld te krijgen. Als de verificatie gelukt is, kan je direct aan de slag met het toevoegen van bedrijfsinformatie, de bedrijfsnaam en logo. Thats’it!

Productiviteit

<<Ping>> Een berichtje op je telefoon. Nee, niet gelijk kijken. Eerst even dit mailtje afmaken. Nou ja, even dan. Misschien is het belangrijk. Twee dagen later bedenk je opeens dat je nog niet had gereageerd op het berichtje. Tien minuten later heb je het eindelijk weer teruggevonden.

Herkenbaar?

WhatsApp Business is een mooie manier om op een persoonlijke, vluchtige manier contact te leggen met je klanten. Het gevaar schuilt er alleen wel in dat jouw productiviteit omlaag gaat. Dit kan door de afleiding komen van inkomende berichtjes, maar ook doordat je snel het overzicht kwijtraakt. Zonde natuurlijk!

Naast dat ik een paar vaste momenten in de week heb geprikt om actief aan de slag te gaan met alle inkomende chats heb ik ook diverse andere manieren om je productiviteit te verhogen met WhatsApp business.

Als je denkt: “JA, dit wil ik ook!”, lees dan verder voor extra tips om productiviteit met WhatsApp business te verhogen.

Labels

Voor mijn mailbox maak ik al enige tijd gebruik van de Getting Things Done methode. Zo heb ik drie verschillende mappen die er altijd voor zorgen dat mijn mailbox overzichtelijk en gestructureerd is. Bij WhatsApp Business gebruik ik labels voor dezelfde structuur. De eerste label die ik gebruik is rood met de tekst ‘to do’. Deze hang ik aan alle gesprekken waarvan ik weet dat ik iets moet oppakken. De tweede label is roze en heeft de tekst ‘wachten op’. Eens in de zoveel tijd neem ik deze gesprekken door om te kijken of er al schot in de zaak zit of dat ik even een reminder moet sturen. De derde heeft geen label, dat is namelijk archief. En dit zijn alle afgeronde gesprekken zonder label.

WhatsApp business web

Hoe fijn is het om niet te hoeven priegelen op een klein scherm, maar gewoon te reageren via je computer? Dat is mogelijk! Je kunt namelijk via de link https://web.whatsapp.com gebruik maken van WhatsApp Business op je computer.

Snelle antwoorden

Efficiëntie is verbonden aan productiviteit en de automatische antwoorden die je kan instellen gaan jou daarbij helpen! Je hebt diverse opties;

–  Een welkomstboodschap bij nieuwe chats; Zo kan je iemand op een persoonlijke manier verwelkomen.
–  Automatische antwoorden voor de veel gestelde vragen; Dit wordt ook wel een snel antwoord genoemd. Dit zijn standaardberichten die via een commando direct te versturen zijn. Dit commando gebruik je met een slash (/), gevolgd door een zelfgekozen sneltoets.
–  Afwezigheidsbericht; Met een afwezigheidsbericht stuur je automatisch een bericht als je bijvoorbeeld gesloten bent. Je kan kiezen om dit bericht altijd te versturen, op aangepaste tijden of alleen buiten openingstijden.

 

Een eigen bedrijfspagina en catalogus

Via jouw bedrijfsaccount kan je nieuwe klanten direct laten kennismaken met informatie over jouw bedrijf zoals openingstijden, adres, bedrijfsomschrijving, maar ook jouw producten en diensten.

De catalogus is een mooie manier om jouw producten of diensten in de schijnwerpers te zetten. Het grote voordeel hiervan? Jij of de klant kan een product of dienst delen in een chat. Zo kan een klant makkelijk een vraag stellen erover, maar maakt het voor jou mogelijk om actieve sales toe te passen wanneer je al persoonlijk in contact bent. Een kans die je niet mag laten schieten!

WhatsApp Chat

Maak het je klanten makkelijk om contact met jou op te nemen door je WhatsApp-nummer te tonen op je website. Achter dit nummer kan je een handige link plakken zodat ze direct een gesprek kunnen starten. Je hebt tegenwoordig ook de mogelijkheid om via een plug-in op elke pagina het WhatsApp symbool weer te geven zodat ze met een klik een chat starten via WhatsApp Business.