fbpx

Hi! Ik ben Karin Leijen, 35 jaar en geboren en getogen in Enschede maar de laatste jaren woonachtig in Arnhem en de rest van de wereld. Momenteel reis ik door Europa in een VW camper, vorig jaar zat ik voornamelijk in Indonesië en tegelijkertijd werk ik met veel plezier voor al mijn klanten.

Hoeveel bedrijven heb je?

Ik run momenteel twee bedrijven.

Welke bedrijven heb je?

Pecto Productions is mijn audiovisuele content bedrijf dat ik al jaren run. Wij maken met een team van vaste freelancers voornamelijk video’s die shareable zijn op social media voor bedrijven. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld aftermovies of aankondigingen van evenementen, maar ook aan korte nieuwsvideo’s. We schrijven een script, komen filmen op locatie en monteren daarna het beeldmateriaal met een mooie video als eindresultaat. 

De afgelopen 12 jaar heb ik al veel mooie producties mogen maken. Voor grote merken maar ook voor de bakker om de hoek. En we blijven vernieuwen. Sinds kort kun je bij Pecto Productions zelfs interactieve video’s bestellen! Dit jaar zijn we ook begonnen met het aanbieden van begeleiding bij het maken van podcasts. Mijn eigen podcast die ik samen met collega Reinier Vermeer maakte, de podcast voor Digital Nomad Wannabes (PDNW), staat nu online.

Naast scripts schrijven we ook persberichten, blogs en webteksten.

Dat laatste bracht me afgelopen jaar op het idee om een vergelijkingswebsite te beginnen. Teksten schrijven deed ik dagelijks dus waarom zou ik niet wat meer teksten schrijven en die inzetten voor eigen gewin? Eigenlijk begon dit idee meer als uitdaging voor mezelf. Maar het liep wat uit de hand en tuingereedschapvergelijken.nl werd geboren. Een website waarop je, je raadt het al, tuingereedschap kunt vergelijken. Handig voor de mensen die een nieuwe grasmaaier of een bladblazer nodig hebben.

Waarom ben je begonnen als ondernemer?

Ik was ontevreden in mijn werk als (lokale) tv producer voor een baas. Ik werkte ontzettend veel uren, vaak ook ’s nachts en voor heel weinig geld. Als ik voor mezelf zou beginnen zou ik waarschijnlijk ook niet veel verdienen, maar dan was ik in ieder geval wel mijn eigen baas. Zo gezegd, zo gedaan.

Hoe combineer je alles? En hoe hou je overzicht?

In mijn werk als videoproducent moeten video’s soms snel af en dan moet er gewerkt worden op gekke tijden. ’s Nachts of ’s ochtends heel vroeg. Het is absoluut geen 9 tot 5 baan. Als ik weet dat ik woensdagnacht bijvoorbeeld moet werken, dan zorg ik dat ik donderdag niks zwaars inplan. Woensdagmiddag is dan een mooi moment om iets leuks te doen.

En verder lijstjes, lijstjes, lijstjes. Ik ben dol op lijstjes (en vooral op het doorstrepen ervan).

Discipline is ook heel belangrijk, zeker als zelfstandig ondernemer. Je kunt wel een lijstje maken, maar je moet er dan ook mee aan de slag. Wat bijvoorbeeld helpt is zo’n lijstje wat specifieker te maken door er tijden op te zetten.

8:00 – 10:00 teksten schrijven
10:00 – koffie en mail beantwoorden
10:20 – 12:00 monteren etc.

Als ik zelf mijn tijden zo vastzet is het gemakkelijker om gefocust te blijven op de taak die ik dan moet doen. Ik plan absoluut niet de hele dag zo in, ik ben namelijk ook dol op vrije tijd. Juist dán geef je jezelf ruimte voor nieuwe inzichten. Mijn dag begint ook niet standaard om 8:00 uur. Soms begin ik pas om 14:00 uur met werken, soms al om 6:00 uur in de ochtend. Ik probeer wel elke dag te werken. Weekend bestaat niet echt bij mij en ook tijdens het reizen wordt er hard doorgewerkt. Ik heb de leukste baan ter wereld dus erg moeilijk is dat niet.

Wat is een opmerking die mensen weleens hebben gemaakt over jou en je bedrijven?

Het grootste compliment is natuurlijk als een tevreden klant weer met een nieuwe opdracht komt. Qua opmerkingen heb ik al van alles gehoord. Gelukkig zijn de meeste opmerkingen positief en vinden veel mensen het gaaf dat ik deze bedrijven run en dat het zo goed gaat. Een vaak gehoorde opmerking, vooral toen ik net begon, was: “Hoe gaat het met je bedrijfje?” Verschrikkelijk vind ik dat. Ik heb gewoon een bedrijf hoor, geen bedrijfje. En natuurlijk hoor je af en toe wat gekke opmerkingen over de onzekerheid van het bestaan en in mijn geval de combinatie met het reizen. Ik heb geleerd dat naast me neer te leggen of gewoon uit te leggen wat ik doe. Veel opmerkingen komen namelijk voort uit onwetendheid en als je dan even uitlegt wat het nou precies is wat je doet, komt er al snel meer begrip. En zo niet, dan laten we dat maar zo. Als ik zelf maar weet dat het goed is.

Welk advies zou jij een andere Multi-Passionate Ondernemer willen geven?

Werk hard, maar heb er wel plezier in. Als je geen lol hebt in je werk wordt zowel je werk als jij er echt niet beter van. Zie je op tegen een werkdag, kijk dan hoe je dat kunt veranderen, want dat kan gewoon. Je bent immers je eigen baas. En mocht je er een tweede bedrijf willen starten, bedenk dan dat je meer kunt dan je denkt. Wat is nou het ergste dat kan gebeuren?

Lijkt het je leuk om te connecten? Zie mijn social media hieronder: